Akademik bilginin ticari ürünlere dönüştürüldüğü ve girişimlerin teşvik edildiği önemli yapı taşlarından biri olan Cumhuriyet Teknokent, işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlıyor.
Firmaları teknoloji tabanlı Ar-Ge projeleri geliştirmeye yönlendirebilmek için faaliyet yürüten Cumhuriyet Teknokent, üniversite-sanayi iş birliğini en üst düzeye çıkararak ileri teknoloji kullanan veya üreten şirketlerin büyümesini destekliyor. Cumhuriyet Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serdar Mercan, Sanayi Gazetesine bölgeleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Bünyesinde 31 firmanın bulunduğu teknokente ağırlıklı olarak yazılım ve hayvancılık sektörlerinde ürün geliştirildiğini anlatan Mercan, bunların yüzde 72’sinin girişimci firması olduğunu söyledi. Mercan, teknokentlerde yaşanan nitelikli eleman sıkıntısına da dikkat çekerek, “Teknokentler; sistemin işleyişi açısından çok güzel kurgulanmış geleceğin Türkiyesi için önemli dönüşüm noktalarıdır. Ancak teknokentlerde yaşanan en büyük problemin nitelikli personelin bulunması ve çalışmalarda sürekliliğinin sağlanamaması olduğunu düşünüyorum” dedi.
10 YAŞINDA
Teknoloji geliştirme bölgeniz hakkında bilgilendirmede bulunabilir misiniz?
Cumhuriyet Teknokent, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Valiliği, Sivas Belediye Başkanlığı, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı ve Bilkent CYBERPARK iş birliğiyle 2007 yılında kurulan bir bilim ve teknoloji parkıdır. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri mevzuatı kapsamında faaliyetlerini yürütmektedir.
YAZILIM ÖNDE
Teknoparkınız ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik üretim yapıyor?
Şu an bünyemizde 31 firmamız bulunuyor. Bunların yüzde 72’si girişimci, yüzde 28’i akademisyen girişimci firmasıdır. Firmaların yüzde 42’si yazılım-bilişim, yüzde 26’sı mühendislik, yüzde 10’u sağlık, yüzde 10’u hayvancılık, yüzde 3’ü enerji, yüzde 3’ü turizm, yüzde 3’ü çevre ve yüzde 3’ü savunma sanayi alanlarında faaliyet yürütüyor. Teknokent bünyesinde yazılım ve hayvancılık sektörlerinde geliştirilen ürünler öne çıkıyor.
“DESTEKLER DENETLEMMELİ”
Ar-Ge ve inovasyon alanında verilen teşvikleri yeterli, uygulamaları etkin buluyor musunuz?
Yazılım sektörü için yapılan teşviklerin yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak imalat sektöründeki çalışmalarda yeterli destek sağlanamıyor. Özellikle firmaların ürünlerine ait Ar-Ge çalışmalarını teknokent bünyesinde veya kendi Ar-Ge merkezinde tamamlanması durumunda teşvikler arttırılabilir. Ar-Ge sonucu elde ettikleri ürünlerde birtakım vergi muafiyetlerine dahil edilmelidir. Bu durum ülkemizde Ar-Ge çalışmalarının artmasını sağlayacaktır. Yapılacak bazı teşvikler ile uzun vadede ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır. Ar-Ge desteklerinin kesinlikle denetlenmesi kanaatindeyim. Bu denetlemeler şirketlerde kurumsal kimliğin oluşturulabilmesi açısından da önemli olduğunu düşünüyorum.
DÖNÜŞÜM NOKTASI
Teknopark olarak gereksinimleriniz nelerdir?
Teknokentler; sistemin işleyişi açısından çok güzel kurgulanmış, geleceğin Türkiyesi için önemli dönüşüm noktalarıdır. Ancak teknokentlerde yaşanan en büyük problemin nitelikli personelin bulunması ve çalışmalarda sürekliliğinin sağlanamaması olduğunu düşünüyorum. Yapılması gereken çok iş var ancak bu işleri bilen ve yönetebilecek personelin teknokentlerde istihdamına yönelik sıkıntılar yaşanıyor. Teknokentlerdeki işleyişi ve yapılması gerekenleri öğrenebilmesi için ayrıca Ar-Ge’nin ülkemiz açısından önemini bilen ve kültürüne sahip personelin yetiştirilebilmesi için oluşturulacak bir eğitmen kadrosu tarafından yıl içerisinde eğitimler verilmesi faydalı olacaktır.
TGB’LERE KAYDIRILDI
Ar-Ge Reform Paketi’nin getirileri neler olacaktır, yorumlayabilir misiniz?
Tasarım faaliyetlerinin de Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile aynı kapsamda desteklenmesi tüm destek ve teşviklere konu edilmesi sağlandı. Böylece tasarıma dayalı birçok şirketin pazar paylarını artırabileceği imkan oluşturuldu. Ar-Ge veya tasarım merkezlerinin TGB’lerde kurulması halinde, bu merkezlerde yürütülen faaliyetlere ilişkin olarak sadece kanunda yer alan destek ve teşvik hükümleri uygulanacağı belirtilerek, Ar-Ge merkezlerinin teknoloji geliştirme bölgelerinde de kurulmasının önü açıldı. Bu madde ile teknoloji geliştirme bölgelerinin önemi artırılarak söz konusu merkezlerin bölgelere kaydırılması sağlandı.
“TANITIM SORUNU VAR”
Ülkemizde teknoparkların gelişimi nasıldır ve ne tür projeler kalkınmayı sizce hızlandıracaktır?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen destek ve muafiyetler sayesinde TGB’ler son 10 yılda büyük artış gösterdi. Kanun ile sağlanan destek ve muafiyetler; yönetici şirketleri, girişimcileri ve öğretim üyelerini kapsıyor. Yeni kurulan ve emekleme döneminde olan TGB’lerin en önemli sorunu, bölgenin tanıtımı ve girişimcilere yönelik muafiyetlerin anlatılmamasıdır. Özellikle kira gelirleri giderlerini karşılayamayan ve ekonomik sıkıntılarla mücadele eden TGB’ler bu anlamda yeteri kadar bütçe ve istihdam sağlayamamakta, tanıtım yapamamakta ve gelirlerini artıramamaktadır. Bölgede faaliyet gösteren firmaların sosyal alan ihtiyacının karşılanamaması da diğer bir sorundur. Bölgeye olan eğilimin artmasında bu iki konu önemlidir. Bu bakımdan özellikle nitelikli uzman istihdamı ve sosyal alan tesislerinin kurulması TGB’lerin tanınırlığı ve daha hızlı büyümesi için önemlidir. kaynak